Čo je to laserové gravírovanie?

V dnešnom článku vám priblížime metódu gravírovania laserom, pri ktorej vznikajú naše výrobky. Spôsoby využitia na rôznych druhoch materiálov a predstavu aké  finálne výrobky môžu touto metódou vzniknúť. 

Gravírovanie

Gravírovanie je jednou z najstarších a najdôležitejších techník vo výrobe grafiky. Je to činnosť vyrezávania stôp (rýh, rytín, priehlbín) v tvare vzoru (obrazu, nápisu, ornamentu, loga..) do tvrdého materiálu. Gravírovanie má dlhú históriu. Veľký pokrok v gravírovaní nastal v roku 1960, kedy Theodore Maiman vynašiel prvý laser, čo napomohlo k vzniku laserového gravírovania. 

Typy gravírovania

  1. Ručné gravírovanie - najstaršia metóda gravírovania, ktorá je časovo veľmi náročná. Vykonáva ju zručný majster s použitím gravírovacieho nástroja. Keďže pri ručnom gravírovaní rytinu vytvára človek, ryhy na výslednom produkte nemusia byť také presné, ako gravírovanie, pri ktorej sú rytiny riadené počítačom.
  2. Gravírovanie pomocou rotačných strojov - pri tejto metóde je gravírovací nástroj riadený strojom, vďaka čomu je vytvorená presná rytina. V tomto prípade je dizajn výsledného produktu naprogramovaný v počítači. Je to cenovo dostupnejší typ gravírovania a gravírovanie pomocou rotačných strojov nie je tak časovo pracné ako ručné gravírovanie. 
  3. Laserové gravírovanie - najmodernejšia metóda gravírovania, pri ktorej sa na vytvorenie vzoru používa laserový lúč. Poďme si teraz povedať viac práve o tejto metóde.

Gravírovanie laserom

Obr.: Gravírovanie laserom

Laserové gravírovanie

Patrí medzi najmodernejšie technológie gravírovania. Laserové gravírovanie je technológia, kedy pomocou laserového lúča meníme vlastnosti gravírovaného materiálu a vzniká požadovaný kontrastný efekt. Slúži na opis (značenie) predmetov nezmazateľným spôsobom a nehrozí tak strata popisu vďaka vonkajším podmienkam ako sú blednutiu od slnka, narušenie chemikáliami apod. Vytvára rôzne tvary, texty, obrázky alebo fotografie. Gravírovaný povrch upravujeme bezkontaktnou metódou pomocou CO2 lasera, ktorá umožňuje na obrobku tvoriť trvalé, presné a detailné štruktúry, ktorých tvorba je kontaktnými metódami zložitá, ak nie nemožná.

Ako funguje gravírovanie a rezanie laserom

Proces pri gravírovaní a rezaní pomocou laseru CO2, vyžaruje lúč svetla z laserovej trubice. Tento svetelný lúč pomocou tavenia, pálenia a odparovania štiepi opracovávaný materiál. Sústredenie svetelného lúča sa deje pomocou laserovej trubice (zrkadla) a laserovej hlavy (šošovka). Svetelný lúč následne odoberie požadovanú hrúbku materiálu resp. daný materiál odreže.

2_princip_laseroveho_gravirovania

Obr.: Princíp laserového gravírovania

Laserové systémy podľa typu práce:

  1. Značenie - Značenie je narušenie povrchovej vrstvy materiálu laserom do hĺbky max. niekoľko mikrometrov,
  2. Gravírovanie - Gravírovanie je narušenie vrstvy materiálu laserom do hĺbky aj niekoľko mm,
  3. Rezanie - Rezanie je narušenie štruktúry materiálu laserom tak, že až dôjde k jeho oddeleniu.

Kde sa využíva gravírovanie a rezanie laserom

Gravírovanie a rezanie má široké využitie v reklamnej výrobe, v drevárskom, textilnom, obuvníckom priemysle, spracovaní plastov, ale aj v elektrotechnickom a strojárskom priemysle. Sú vhodné na rezanie a gravírovanie nekovových materiálov ako je akryl, drevo, preglejky, papier, korok, textil, sklo, mramor, nekovové materiály a pod. Vďaka gravírovaniu je možné vyrobiť jedinečné gravírované darčeky.

3_ukazka_produktov-laseroveho_gravirovania

Obr.: Gravírované darčekové predmety

Dôvody gravírovania laserom

Bezdotykový, presný nástroj laser so sebou prináša množstvo výhod pri úbere materiálu a teda aj pri gravírovaní obrobkov. Počas tejto metódy neprichádza do styku s povrchom doplnku žiadny nástroj. To znamená, že existuje menšia pravdepodobnosť poškodenia alebo deformácie produktu. Výhody laserového gravírovania sú rýchlosť, presnosť, opakovateľnosť, odolnosť voči opotrebeniu.

Záver

V dnešnom článku sme vám priblížili metódu gravírovania a to princíp gravírovania laserom. Vhodnosť materiálov, ktoré sa dajú gravírovať a rezať, tím vznikajú jedinečné darčeky z dreva.